Телефон : (+381) 13 831 701 Емаил : vuk.karadzic17@gmail.com

Ученички парламент у школској 2023/2024.

  • петак, 24 новембар 2023 16:41
  • Написала

Ученички парламент је законом загарантована формална институција, која ученицима омогућава демократски начин удруживања ради заступања интереса свих ученика у школи, као и учешће ученика у доношењу одлука које се њих непосредно тичу.

Састав чланова Ученичког парламента и записник са конститутивне седнице одржане 18.09.2023. године, погледајте овде:

 

Ученички парламент је репрезентативно тело унутар школа широм Србије, које оснивају, бирају и чине сами ученици. Његово оснивање, мада није обавезно, слободно је и законски гарантовано, а школа у оквиру које парламент функционише дужна је да обезбеди слободу организовања. Ученички парламент је и први корак ка демократији, јер се кроз учешће у његовом раду млади уче уважавању различитости, култури дијалога и осталим вредностима демократије.

Ученички парламент своју улогу и значај за младе потврђује кроз промоцију и унапређење њихових права и интереса, али и подстицањем друштвеног активизма младих. На састанцима се предлажу теме за које су сви ученици заинтересовани и које се односе на боље услове организације живота у школи. Преко својих представника у Ученичком парламенту ученици износе своје мишљење али и предлажу идеје, разматрају сарадњу ученика и наставника. Ученици се на овај начин обавештавају и о свим важним питањима од посебног значаја за њихово школовање.

Чланови парламента су ученици седмог и осмог разреда. Своје представнике бирају њихова одељења. Председник и заменик се бирају гласањем између изабраних ученика. Записничара именује председник.

У среду 22.11.2023. године одржана је прва у низу радионица за чланове Ученичких парламената школа укључених у пројекат „Партнерство за праведно и квалитетно образовање“ - ОШ "Вук Караџић", ОШ "Олга Петров Радишић" и ОШ "Паја Јовановић". 
 
Модератор данашње радионице, испред Центра за интерактивну педагогију, била је психолошкиња Тамара Томашевић, која се потрудила да ученици уз забавне активности стекну и нова знања, којима ће унапредити рад и имплементирати их у својим Ученичким парламентима. Школа домаћин ове радионице била је ОШ "Олга Петров Радишић".

Успех наших ученика на радионицама Младих Горана

  • понедељак, 20 новембар 2023 13:03
  • Написала

Покрет Горана Србије је и ове године организовао радионице за ученике шестог разреда у оквиру пројекта „Заштита, очување, вишенаменско коришћење и подизање свести и знања о вредностима шума код младих“.

Најпре су ученици крајем септембра окупљени у градском парку где су им на занимљив начин изложени проблеми, акције али и успеси овог покрета. Такође су ученици могли да науче како да препознају врсте које их окружују.

У суботу, 18. новембра 2023. године одржана је завршна радионица у Београду где су наш град представљала два ученика наше школе, Катарина Грујић и Милош Талпеш уз менторску подршку наставнице биологије Натлије Бегенишић, као и ученица ОШ „ Олга Петров Радишић“ Теодора Омчикус. Њих троје су освојили екипно друго место у конкуренцији 25 општина у Србији. Као награду, поред књига, ученици су освојили и учешће на међународном кампу на Копаонику или у Вршцу  који се одржава наредног лета, где ће имати прилику да продубе знање, како теоријско тако и практично и да се друже са својим вршњацима.

 

Извођењем кратког драмског приказа „Знамените жене наше прошлости“ Драмске секције наше школе у понедељак, 20. новембра, од 18 часова, у Културном центру Вршац, биће обележен Међународни дан детета.
Драмски приказ оживљава лик и дело наше знамените књижевнице Исидоре Секулић, филозофкиње и велике хеленисткиње Анице Савић Ребац, научнице Милеве Марић, архитекткиње Јелисавете Начић и сликарке Надежде Петровић.

Чланови секције су ученице осмог разреда Теодора Ђурић и Ива Радивојевић; ученици седмог разреда Искра Граничарски, Николина Кампфер и Иван Чејић, те ученици шестог разреда Луна Јевтић, Сара Маринковић, Ања Секулић, Катарина Грујић, Јана Здравковић, Теодора Галамбош, и Дамјан Магурјан.

Посета позоришту на Теразијама

  • среда, 15 новембар 2023 21:31
  • Написала

Ученици виших разреда су 14.11.2023. г. посетили позориште на Теразијама. Уживали су у мјузиклу "Flash dance", где су познати глумци дочарали радњу, кроз певање, играње и глуму.

Инклузија у савременом образовању

  • уторак, 14 новембар 2023 09:57
  • Написала

Конкурс „Инклузија у савременом образовању” расписан је у априлу 2022. за све учитеље и наставнике који раде у основним школама на територији Републике Србије. Циљ конкурса је унапређење инклузивне наставе у Србији и истицање примера добре праксе. Иновативни примери су показали нове могућности у превазилажењу препрека и понудили различите перспективе при организовању и извођењу инклузивне наставе. На конкурс је пристигло више стотина припрема и наставних материјала за ученике који наставу прате по ИОП-у. Посебно креативни, иновативни и оригинални радови биће објављени у зборнику „Најбољих 50 примера добре праксе”, Издавачка кућа БИГЗ школство. Припрема за час „Глас и Брајево слово Рр“, Љиљане Томић објављена је у зборнику ИНКЛУЗИЈА У САВРЕМЕНОМ ОБРАЗОВАЊУ – ПРИМЕРИ ДОБРЕ ПРАКСЕ.

ОПИС: Зборник радова представља значајан приручник за све учитеље и наставнике који се сусрећу са изазовима укључивања свих ученика у равноправни наставни и образовни процес. Примерима добре праксе обухваћени су сви наставни предмети од првог до осмог разреда, са покривеним степеном индивидуализације од ИОП-а 1 до ИОП-а 3. Радови приказују на који начин се може пружити подршка деци из осетљивих група и подстаћи њихово укљичивање у редовно образовање.

Шаховски турнир поводом Дана школе

  • среда, 08 новембар 2023 16:05
  • Написала

Поводом Дана школе 08.11.2023. године одржан је пријатељски шаховски турнир са учешћем шест школа и седам екипа из Града Вршца.

У свечарској атмосфери, на почетку турнира, присутнима се обратила директорка ОШ „Вук Караџић“ Ана Аврамовић и поздравила све присутне ученике и њихове наставнике и пожелела пријатан боравак, дружење и квалитетну и фер-плеј игру у којој ће ученици показати своје знање и умеће и истовремено се лепо забавити.

Директорка је затим најавила почетак турнира и дала реч ФИДЕ мајстору Милораду Капелану, који је судио овај ревијални шаховски сусрет.

Свакој школи – учесници турнира је уручена Захвалница, а најбољим екипама и појединцима уручени су симболични поклони и похвалнице.

За турнир је своје ученике пријавило шест основних школа из Града Вршца: ОШ „Јован Стерија Поповић“, ОШ „Бранко Радичевић“ из Уљме, ОШ „Младост“, ОШ „Паја Јовановић“, ОШ „Олга Петров Радишић“ и школа домаћин са две екипе такмичара (нижи и виши разреди). Укупно 34 ученика из шест школа је пријављено за такмичење.

Резултати екипног такмичења су:

1. место ОШ „Бранко Радичевић“ Уљма;

2. место ОШ „Вук Караџић“;

3. место ОШ „Јован Стерија Поповић“.

Најбољи појединци на турниру су:

Алекса Владислав 8. разред из ОШ „Вук Караџић“;

Софија Перовић 5. разред из ОШ „Бранко Радичевић“ Уљма;

Марко Владислав 2. разред из ОШ „Вук Караџић“.

Ученици петог и шестог разреда наше школе у оквиру програма Верске наставе били су на једнодневном излету са вероучитељем Владимиром Тодоровић.

Посетили су манастире Фрушке Горе, манастир Ковиљ и манастир Крушедол.

Посећена је и најстарија богословка школа Св Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, као и Саборни храм у Сремским Карловцима.

Обогаћени новим сазнањима, лепим тренуцима ученици су се са излета вратили задовољни и пуни лепих утисака.