Телефон : (+381) 13 831 701 Емаил : vuk.karadzic17@gmail.com

Знаменити људи наше школе

  • Posted on:  уторак, 03 новембар 2015 09:06
  • Написала 
Паја Јовановић

Вековно постојање школе на овом месту обележило је једну временску епоху и њене токове, али су много већи траг оставили људи који су поникли на овим просторима, похађали ову школу и из њених клупа наставили кроз живот.

Ова скромна, варошка, али по много чему богата средина, изнедрила је истакнуте појединце који су својим знањем, радом и делом постали познати и ван граница овог поднебља. Из многобројних генерација ове школе издвојили су се појединци који су се истакли у својим професионалним доменима и духовно обогатили нашу научну, образовну, културну и уметничку стварност.

Стога је Вршац добио многобројне епитете и постао позоришни, Стеријин град, уметничко је полазиште Паје Јовановића и његових сликарских приказа, шаховски je симбол Боре Костића, чији меморијални турнири се организују сваке године у његову част...
У њему су живели, радили и стварали многи књижевници, песници, архитекте, лекари, глумци, привредници...

Поменућемо само неке од знаменитих вршчана, ученика наше школе:

Јован Стерија Поповић, драмски писац и песник
Ђура Цвејић, адвокат
Никола Брашован, народни просветитељ
Андрија Лукић, глумац и редитељ
Лаза Нанчић, публициста
Јаша Томић, публициста и политичар
Паја Јовановић, академски сликар, члан Академије наука
Султана Цијук, оперска певачица
Бора Костић, шаховски велемајстор
Драгиша Брашован, архитекта
Иван Радовић, сликар
Васко Попа, песник

Кроз историју дугу читав век, овај број успешних људи се знатно повећавао. Многи од њих и данас живе и раде у Вршцу или радо свраћају у њега, значајни су у својим професијама, мотивишу нас својим радом и делима.
Поменимо само неке од њих: Рада Ђуричин, прослављени драмски уметник, Душан Белча, књижевник, сценариста, уредник, публициста, Радомир Путник, драмски писац и редитељ, драматург Народног позоришта у Београду, мр Јавор Рашајски, академски сликар, др Милан Блануша, академски сликар и професор на Ликовној академији у Новом Саду и многи други, економисти, лекари, привредници.

Сви су они достојно и величанствено представили себе и своју професију, али и свој град и своју школу. Свакодневно нас инспиришу својим делима или нас уче животним дометима и указују на чињеницу да - границе не постоје!

Прочитано 1859 пута